Jean-Yves Ferri a Didier Conrad - noví autoři Asterixe

V roce 2011 se původní kreslíř a následně i scénarista Albert Uderzo rozhodl - pozdě, ale přece - předat otěže tvůrcovství Asterixe dál.... 24. října 2013 měl tedy světovou premiéru Asterix u Piktů vytvořený novou dvojicí autorů...

Jean-Yves Ferri, text

Narodil se v roce 1959 v Ariège v jižní Francii.

Oficiální životopis uvádí, že vyrůstal na časopisu Pilote (o jeho vzniku viz Fenomén Asterix - co možná nevíte nebo Goscinnyho životopis), vlivem toho v jedenácti letech tvořil komiksový příběh Tom l’Ours a také že se díky tomu rozhodl být tvůrcem komiksů. No, je podivné, že navzdory tomu se stal ilustrátorem až v 31 letech... netuším co dělal mezitím. Asi tesaře :o)
Ilustrace dětských knížem mu údajně začaly vycházet od roku 1990 (leč nevím jaké, kde kdy co).

Aimé Lacapelle

V roce 1996 vydal první komiksové album Les Fables Autonomes (v nakladatelství Fluide Glacial), zřejmě inspirované tvorbou Johna Steinbecka. 2. Les Fables Autonomes vyšlo v roce 1998, obě dohromady pak v roce 2010.
U stejného nakladatelství pak v letech 2000 až 2007 vydal čtyři alba komiksu Aimé Lacapelle, v němž je hlavním hrdinou venkovský policista.

Jako scénarista píše spolu s kreslířem Manu Larcenet (tohle jméno radši skloňovat nebudu) sérii Le Retour à la terre (Zpátky na zem, příběhy měšťáka který se přestěhoval na venkov, vydavatel Dargaud), první album vyšlo 2002, poslední (5.) v roce 2008, ale další dav díly mají prý rozpracované.
Společně také v roce 2006 vydali Correspondances, experiment vzniklý vzájemným faxovánim, a Le Sens de la vis (2007, 2. díl, Tracer le cercle, 2010).

Dále napsal a nakreslil De Gaulle à la plage (De Gaulle na pláži, roku 2007 vydal Dargaud).

Didier Conrad, kresba

Narodil se švýcarským rodičům (otec z Vevey, matka z Neuchâtel) v roce 1959 v Marseilli - tedy v jižní Francii, jako Jean-Yves Ferri. A jsou stejný ročník - navíc stejný ročník jako sám Asterix.

Debutoval v roce 1973 v rubrice Carte Blanche v renomovaném časopise Spirou.
V tomto časopise mu v letech 1978 a 79 vycházela série Jason, scénarista Jean-Claude Smit le Bénédicte (alias Mythic).

Les Innommables
Les Innommables 5.
Au lotus pourpre (1995)

V roce 1979 s ním začal spolupracovat Yann, autor také narozený v Marseilli (právě jeho matka si všimla, že oba přispěvovatelé do Spirou jsou ze stejného města... a zorganizovala jim setkání).
Pro Spirou vytvořili přes 400 krátkých stripů a v roce 1980 i komiks Les Innommables - původně na pokračování ve Spirou, pak byl zastaven (zřejmě pro poněkud morbidní humor, opepřený trochou erotiky) a později vydával celé alba Dupuis, pak Glénat a nakonec Dargaud - celkem 11 alb.

V roce 1983, po odchodu ze Spirou, vytvořili pro časopis Circus sérii Bob Marone - parodii na příběhy Bob Morane, později to opět vydala různá nakladatelství jako dvě alba.

Teď to začne být složitější, nastupují pseudonymy, aliasy a zavadějící informace.
Například pod výše uvedenou sérií Bob Marone je uvedeno i jméno Lucie, což wikipedie propojí pod heslo Wilbur, což je zřejmě další pseudonym Sophie Commenge, se kterou se Conrád seznámil v roce 1982, je to jeho manželka, mají spolu dvě děti, dceru v roce 1987 a v roce 1991 syna.
V letech 1985 - 1990 se viceméně odmlčel, věnoval se rodině.

RAJ
4. RAJ - Les étrangleurs

Wilbur je, jako spoluscénaristka, podepsána i pod příběhy Le Piège malais, vyšlo roku 1990 (původně v roce 1985 jako L'Avatar resp. Tatum), opět lehké náznaky erotiky.

Dětské příběhy z Karibiku o chlapci mluvicím se zvířaty, Donito, vycházející v letech 1991 - 1996 signoval Conrad sám, ale jak později přiznal, náměty mu psala Wilbur, leč zůstala v pozadí aby se, jako čerstvá matka, nezatěžovala jednáním s vydavateli. Donitovycházel napřed na pokračování ve Spirou a později vydal samostatné alba Dupuis.

V roce 1996 se Conradovi přestěhovali do Kalifornie, kde spolupracoval na filmu The Road to El Dorado (Eldorádo). Americké prostředí jej patrně i ovlivnilo pro další tvorbu, "kovbojky".

Dalším aliasem je Pearce - což je pseudonym Didiera Conrada a Yanna, pod kterým, spolu se scénaristou Jeanem Léturgiem, kreslili dětské spin-offy Luckyho Luka: Lucky Kid (1995–1997) a Cotton Kid (1999–2003). Spolupracovali ostatně i na samotném Lucky Lukovi, od roku 2007.

Další ne-úplně jasnou spoluprací (zpočátku scénář Yann, později - nebo možná i zároveň - Wilbur) byl komiks Tigresse Blanche (Bílá Tygřice) o mladé čínské (asi tedy komunistické?) agentce Alix Yin Fu v Hongkongu; vydával Dargaud v letech 2005 až 2010.

V roce 2007 rozjeli se ženou další sérii, RAJ, zasazenou do počátků anglické koloniální nadvlády nad Indií. Vydával Dargaud v letech 2007 - 2012.

Zdrojem této stránkyje hlavně životopis autorů na oficiálním webu. Snažil jsem se vše ověřit, dohledávat zdroje, ale zvláště u Ferriho toho moc víc k dispozici nebylo. Alespoň to bylo jednodušší než životopisy Goscinnyho a Uderza kde jsem nacházel spoustu informací - a mnoho z nich si vzájemně odporujících. TO byly týdny dohledávaní a shánění francouzštinářů...

Asterixova dobrodružství - přehled všech vydaných komiksů (originální číslování píši arabskými číslicemi).

Asterix - filmy, animované i hrané


Tato stránka vznikla 28. 10. 2013
Autor: Otvírák
E-mail: asterix@otvirak.cz


Asterix CZ
Komiks Asterix - CZ home page